Tweede Afrikinactie voor Buikwe en Goma

Geitjes en varkentjes voor Congo en Oeganda, sponsor je mee?

Met de jaarwisseling in het vooruitzicht wenst Afrikin je fijne kerstdagen en alle goeds voor het Nieuwe Jaar, 2022!

Met onze vereniging Afrikin hebben we via een eerste actie ‘geitjes en varkentjes’ in december 2020 giften ontvangen van heel wat mensen. Deze giften boden ons de kans om een aantal geitjes (Goma) en varkentjes (Buikwe) aan te kopen en deze te verdelen onder kwetsbare vrouwen en hun families. Nu lanceren we graag een tweede oproep, met de vraag om opnieuw een genereuze gift te doen zodat we eens te meer geitjes en varkentjes kunnen financieren. Zo kunnen we het project voort ontwikkelen.

Het principe is dat de ontvangster van een geit of varken het eerstgeboren jong gratis doorgeeft aan iemand anders. Dat helpt om de kring groter te maken. Latere jongen kunnen bijvoorbeeld worden verkocht, wat resulteert in inkomsten voor de familie. Met onze nieuwe giftenactie hopen we extra inkomsten bijeen te brengen zodat we weer dieren kunnen (laten) aankopen en nog meer families een duwtje in de rug kunnen geven. Help jij mee? En misschien zit je wel in een club, netwerk of vereniging die ook onze Afrikin-actie wil steunen?

Jouw gift is bijzonder welkom op het Afrikin-rekeningnummer BE14 8918 7408 4083. Graag met de mededeling ‘Actie geitjes – varkentjes’. Voor een geitje mag je rekenen op een prijs van 82 euro per stuk. Een varkentje kost zo’n 37 euro per stuk.

Buikwe (Oeganda)

Onze Oegandese vrienden en vrijwilligers (Afrikin Oeganda / Fountain) gingen langs bij de families die dankzij de eerste editie van onze Afrikin-actie een varkentje hadden gekregen. Het lukte om 10 varkentjes te verdelen onder even veel families, op een totaal van 120 kwetsbare families waar Fountain inspanningen voor hoopt te kunnen doen.

Gertrude Nakya leeft in Lugazi. Deze grootmoeder zorgt voor een kleinzoon die als klein kind bij haar werd achtergelaten. Gertrude was bijzonder blij toen ze een varkentje aangeboden kreeg. “Zelf had ik dat nooit kunnen kopen. In de toekomst hoop ik af en toe een varkentje te kunnen verkopen om zo de school van mijn  kleinzoon te helpen betalen. Grotere varkens kan ik later ook verkopen om zo extra inkomsten te hebben”.

Florence Nassanga leeft in het dorp Towa. Ze is een weduwe die 9 kinderen probeert groot te brengen. Florence tracht met haar varken nu jongen te kweken. “Mijn varken helpt me onder meer omdat de mest kan worden gebruikt om de groententuin te bemesten”.

Nanyuma is een jongen die bij iemand leeft die niet altijd thuis is. Hij kon een mannelijk varken (beer) lenen van een buur om zijn zeug te laten bevruchten. De jongen stak al heel wat op over het houden van varkens. “Ik hoop dat het project me zal helpen om naar school te gaan”, vertelt hij.

Eve Natubwe woont in het dorp Kawolo. Ook haar wijfjesvarken werd al bevrucht. “Ik hoop mijn kinderen naar school te kunnen sturen naarmate het project groter wordt”.

Rose Nakiryi leeft met haar zoon in het dorp Kigowa. De zoon leerde al één en ander over het houden van varkens. Meestal zorgt hij voor het varken. Rose gebruikt de stal van een buur die haar heeft geholpen. Ook zij hoopt haar zoon naar school te laten gaan naarmate het project groter wordt.

Lyvia Kawuma woont in het dorp Buyenje, samen met haar twee kinderen. Ergens in januari zou haar jonge zeug varkentjes moeten krijgen. “Mijn kinderen gaan niet naar school, maar ze leerden al veel over het houden van een varken”.

Catherine Mukandi is een oma die haar drie kleinkinderen opvoedt. Zij woont in het dorp Luyazi. Ook Catherine hoopt dat het varkensproject haar en de kleinkinderen zal vooruithelpen in het leven.

Nairuba Federesi leeft in het dorp Namengo met haar drie kinderen. Ook haar zeug werd al bevrucht. De mest van haar varken gebruikt ze dankbaar in haar tuin. “Later hoop ik een echte stal te bouwen”.

Namuli Kevin woont in Kawolo. Dit weesmeisje werd al geholpen door één van de leden van Afrikin; ze had een operatie nodig. Namuli doopte haar varkentje ‘Dante’. Toen Benjamin bij haar langsging was ze niet thuis maar verbleef ze in het ziekenhuis wegens een gezondheidsprobleem. Namuli is blij met het varkensproject en hoopt naar school te kunnen blijven gaan.

Goma (DR Congo)

Ook van onze vrienden en vrijwilligers bij Afrikin Goma (DR Congo) hebben we feedback gekregen. Zij hadden bij onze eerste actie tien kwetsbare weduwen uitgekozen in Mugunga en Lac Vert, twee wijken in de stad Goma. Deze vrouwen kregen ieder een gratis geitje, gesponsord door Afrikin. Wanneer de geiten groot genoeg zijn en zelf jongen krijgen, wordt het eerste nieuwe dier gratis overgedragen aan een andere weduwe (familie).

Bij een recent terreinbezoek constateerden ze in Goma dat acht van de tien geiten al jongen hadden gekregen. Bij twee geiten waren er misgeboortes geweest.

Een aantal getuigenissen van vrouwen uit Goma.

Ntabugi Kisunzu (75) kreeg één van de eerste geiten van Afrikin. Haar geit kreeg de naam ‘Umoja’. Deze dame was zeer blij toen ze een geit kreeg. In februari 2022 hoopt ze het jong, ‘Mahoro’, te kunnen doorgeven aan een andere familie. Ntabugi Kisunzu voedt haar drie kleinzoons (wezen) op. “Het is niet makkelijk om de kinderen degelijk eten te geven”. De kranige dame zou graag wat centen willen vinden om een klein handeltje op te zetten.

Germaine Ombeni Nabakatsi voedt alleen vijf kinderen op, in de wijk Lac Vert. Ze is Afrikin dankbaar voor de geit die ze mocht in ontvangst nemen. Ook zij is van plan om het eerstgeboren jong door te geven aan een ander huishouden. “Door de inkomsten die ik met mijn geit hoop te verwerven, zal ik iets makkelijker mijn kinderen naar school kunnen laten gaan”. Ook bij Germaine leeft het verlangen om wat extra steun te krijgen om een klein handeltje uit te bouwen.

Ombeni Nyandwi is een jonge weduwe (36) met vier kinderen. Haar geit kreeg al twee jongen, eentje daarvan zal ze overdragen aan een andere familie, zoals afgesproken. “Die jonge geitjes zijn een waar cadeau. Moge God de hele ploeg van Afrikin Goma en haar partners zegenen”. Volgens Ombeni Nyandwi zou het interessant zijn om ook kalkoenen te kunnen kweken. Daar zit volgens haar ook toekomst in.

Marguérite Domina woont ook in de wijk Lac Vert. Haar geit kreeg al een eerste jong. Marguérite kijkt nu uit naar nog meer geboortes. “In de toekomst zal ik jonge geitjes kunnen verkopen, wat mijn leven en dat van mijn drie kinderen zal verbeteren. Mijn eerste jong zal zoals gepland naar een andere familie gaan”.

Marceline Nihitegeka (49) is een dame uit de wijk Mugunga. Zij voedt niet minder dan elf kinderen op, vijf jongens en zes meisjes. Haar geit raakte drachtig maar het liep jammer genoeg mis. Nu is de geit opnieuw drachtig, en Marceline hoopt uiteraard dat alles deze keer wel goed gaat. Ze dankt Afrikin voor de geleverde steun. “Ik koester nu de hoop dat ons leven mettertijd beter zal worden. Ik ben niet langer bang en weet dat ik zelfstandiger zal worden”.

Riziki Furaha is ook te vinden in de wijk Mugunga. Haar geit kreeg heel recent een jong. “Het is geweldig dat Afrikin aan ons heeft gedacht want we zien serieus af”, vertelt de vrouw. Ook hier leeft het verlangen naar wat centen voor een klein handeltje. Riziki Furaha heeft twee kinderen. Ze zal zoals afgesproken het eerste nieuwe geitje doorgeven aan iemand anders.

Ook Anuarite Feza woont in de wijk Mugunga. Zij is een weduwe van 50. “Sinds ik mijn geit heb gekregen, voel ik me gelukkig”, getuigt ze. “Mijn geit kreeg vier maanden geleden een jong. Het is nu wachten tot de vrijwilligers van Afrikin langskomen om het jong over te dragen aan een andere familie. God zegene jullie en jullie partners”.

De vrijwilligers van Afrikin Goma bevestigen dat er ondertussen al een aantal nieuwe geitjes zijn geboren. “Maar de geitjes moeten nog wat groeien voor we ze van hun moeder kunnen scheiden”, klinkt het. Volgens dierenarts Baraka Kasidika zal het eerder wachten zijn tot maart 2022 voor sommige jongen kunnen worden overgedragen aan andere vrouwen.

Het idee is om langzaam maar zeker de kring van begunstigde vrouwen (families) uit te breiden door sommige geitjes gratis door te spelen. Andere jongen kunnen door de bezitters van geitjes worden verkocht, wat dan weer inkomsten voor de familie oplevert.

“Wij hebben gezien dat de weduwen nieuwe hoop hebben gekregen door het project”, zeggen de vrijwilligers van Afrikin Goma. “Het engagement van deze moedige vrouwen helpt om het project duurzaam te maken en het actieterrein uit te breiden. Voor de vrouwen is het bijzonder belangrijk om iets te kunnen doen waardoor ze hun kinderen of kleinkinderen beter kunnen grootbrengen”.

Het is wel opletten voor sommige ziektes die de geiten kunnen treffen (hoest, diarree). Sommige jongeren met kwade bedoelingen kunnen ook proberen een geit te stelen. De vrouwen maken ook geregeld de opmerking dat ze wat extra geld zouden kunnen gebruiken om een handeltje op te zetten. Maar zoiets vergt natuurlijk weer extra middelen.

Help je Afrikin mee om het project voort te laten groeien?

Fijne Feestdagen, een gezond 2022 en veel dank!

Denis, Ludwig, Bram, Marc, Frieda, Nicolas, Bjorn, Zuhail

Bestuur van Afrikin