WERELDVROUWENDAG: vrouwen in Goma gaan samen groenten telen

« Investir en faveur des femmes et filles vulnérables à travers l’agriculture et l’élèvage ».
Investeren ten bate van kwetsbare vrouwen en meisjes, via landbouw en veeteelt. Dat is het thema dat Afrikin-RDC (de vereniging van onze vrijwilligers in Goma) koos om Wereldvrouwendag te vieren op 8 maart 2024.

Afrikin lanceert nu een kleinschalig landbouwproject (groententeelt) om de voedselonzekerheid en ondervoeding in twee wijken van Goma, Lac Vert en Mugunga, tegen te gaan. De vrouwen van Afrikin-RDC kregen kits met landbouwgereedschap en verbeterd zaaigoed om mee aan te slag gaan op een gemeenschappelijke akker en op hun eigen lapjes grond.

Deze vrouwen zijn erg dapper en ondernemend. Dit bijkomende initiatief geeft hen extra hoop voor de toekomst. Ze brachten vandaag samen een mooi moment door en deelden het brood. Ze keken ook naar een video van Frieda, vrijwilligster bij Afrikin in België. In de video richtte Frieda zich tot de Congolese vrouwen en sprak ze haar steun en solidariteit uit ten aanzien van hen. Het gaat om vrouwen en meisjes die lijden onder de moeilijke omstandigheden in Oost-Congo (met name de gevolgen van het oorlogsgeweld). Ze willen veel inspanningen leveren om hun families beter te kunnen onderhouden…

De foto’s tonen de bijeenkomst van de vrouwen vandaag. Ze laten ook zien hoe ze aan de slag gingen op de gemeenschappelijke akker. Momenteel willen ze ajuin en amarant telen. Amarant? Amarant bestaat uit zaden die lijken op graan, maar geen graan zijn. Het heeft een ietwat nootachtige smaak en kan worden gebruikt in vele gerechten. Je kan het gebruiken als vervanger van rijst, couscous, risotto, orzo of havermout.

In Goma organiseren Afrikin (België) en Afrikin-RDC sinds een aantal jaar ook een geitenproject dat goed loopt. Binnen afzienbare tijd hopen we opnieuw middelen te verdelen voor extra geiten in Goma en varkens/kippen in Buikwe (Oeganda); dat wordt mogelijk dankzij de giften die Belgen opnieuw deden in december 2023 en januari 2024.

In 2023 realiseerden we in Goma een opleiding coiffure en verzorging. De deelneemsters aan deze vorming openden in het najaar een gemeenschappelijk kapsalon (!).

En zowel in Goma als in Buikwe smeden we nog andere plannen om kwetsbare vrouwen, meisjes en hun families stappen vooruit te laten zetten. Ook onze vrienden in Oeganda hebben zeker mooie en zinvolle plannen.