Baby Elisabeth succesvol geopereerd

Het kroostrijke, arme gezin van Maman Juliëtte in Goma (Oost-Congo) heeft een tegenvaller van formaat. Het jongste kindje van Juliëtte – de baby heet Élisabeth Ombeni Neema – heeft een gecompliceerde navelbreuk, wat veel pijn veroorzaakt. Een arts in Goma adviseerde om het kleine kindje zo spoedig mogelijk te opereren. Sociale zekerheid bestaat in de DR Congo niet echt. De meeste Congolezen hebben ook geen stabiel inkomen van betekenis. Grote uitgaven voor medische doeleinden zijn dan ook een gigantisch probleem voor velen. Meer dan eens lukt het niet om een medische interventie te betalen, met alle trieste gevolgen van dien. Wij overlegden even met een arts in België, en zij reageerde zo: “De artsen daar hebben gelijk. Als de baby vaak huilt, geeft dit vermoedelijk aan dat er al een stukje darm ingeklemd raakte in de breuk. En dat is precies het grootste risico: het inklemmen van de darmen, waardoor de bloedsomloop ernaar onderbroken wordt en dit stukje darm afsterft, met ernstige gevolgen. Soms kan het helpen om in afwachting een strakke band aan te brengen op de plek, maar dat kan ook ernstig verkeerd lopen: als een stukje darm daarin vast geraakt, zit die nog meer klem dan zonder band. Een ingreep is dus behoorlijk dringend”.

Voor Maman Juliëtte was het onmogelijk om de operatie zelf te betalen. Omdat de kas van Afrikin bijna leeg is (al onze events afgelast wegens corona) en de operatie zeer dringend was heeft één van onze vrijwilligers het geld alvast voorgeschoten en kon Elisabeth succesvol geopereerd worden op 23 mei. De operatie, medicatie en hospitaalverblijf kosten 326 €. Enkele van onze teamleden hielpen de last al te verlichten en op onze oproep via FB kregen we snel enkele positieve reacties. Zo konden we de kosten samen dragen. Wij zijn hen hiervoor zeer dankbaar. De operatie is goed verlopen. Elisabeth moet nog een week in het hospitaal blijven. Met jullie steun is het ergste voorkomen!

Elisabeth kwam op de wereld terwijl de planeet in de ban kwam van het coronavirus. Ook in de DR Congo zijn er zieken en overlijdens als gevolg van dit virus. De bevolking is bang, de gezondheidszorg is er zeer belabberd, het overgrote deel van de bevolking is straatarm en heeft weinig materiële weerbaarheid (lees: geen geld). Ook geen enkele sociale bescherming van betekenis. Geen overheid die financiële steun regelt voor de mensen. Juliette had al heel wat kleine kinderen, nu is de baby erbij gekomen. De Afrikaanse context is nu eenmaal niet de westerse context. Andere zeden, gewoonten, noodzakelijkheden. Zwangerschapsbeperking of ‘family planning’ is hier misschien iets evident maar in Afrika ligt dat vaak anders. In het geval van Juliette is er een ‘man in het gezin’. Maar daarmee is ook alles gezegd (spijtig genoeg). Met hulp van heel wat mensen konden we Juliette een klein (straat)handeltje laten starten. Dat hielp om het lot van de familie een beetje te verbeteren. Nu ligt het handeltje stil uiteraard. Zij was hoogzwanger, en is onlangs bevallen. De grens met Rwanda is dicht en er is angst door corona. Ook nog steeds veel onwetendheid over het virus en de risico’s.

Ben je ook geraakt door het lot van Juliette en haar kroostrijke gezin? Wil je hen een steuntje geven?

Kleine beetjes helpen veel! Een eenmalige gift of een klein maandelijks bedrag per domiciliëring kan gestort worden op BE14 8918 7408 4083 – AFRIKIN