Afrikin: een opleiding coiffure voor meisjes en vrouwen in Goma!

De Belgische vereniging Afrikin kan, dankzij de steun van de gemeente Kontich, in Goma (Noord-Kivu, DR Congo) een bijzondere opleiding organiseren voor 20 meisjes en vrouwen. De deelneemsters, afkomstig uit kwetsbare families, zullen vaardigheden aanleren op het vlak van coiffure (haarkappen).

 

Bedoeling is om de leefomstandigheden van de cursisten en hun families te verbeteren. In sommige gevallen waren de meisjes en vrouwen het slachtoffer van vormen van geweld, te linken aan de gewapende conflicten in sommige delen van Noord-Kivu.

De deelneemsters zijn enthousiast over de kans die ze krijgen door deze opleiding te kunnen volgen. Op sommige beelden zie je ernstige blikken: ze beseffen dat deze vorming een belangrijk verschil kan maken in hun levens en willen absoluut het beste van zichzelf geven. Met de steun vanuit België kunnen ze nu vaardigheden verwerven en die na afsluiting van de opleiding toepassen in een gemeenschappelijk salon voor coiffure.

“De vreugde die ik voel, is onbeschrijflijk”, vertelt Shukuru Ombeni, één van de deelneemsters. “Deze opleiding is voor mij een bron van hoop. Ik weet dat ik een stuk kennis zal opdoen die ik daarna kan gebruiken wanneer we ons salon opendoen. Ik ben dankbaar voor de liefde die we van de Afrikin-vrijwillig(st)ers in België en Goma ervaren. Wat we hier gaan doen, is eveneens belangrijk voor andere leden van onze families. Sommige van ons hebben ook kinderen die ze moeten kunnen te eten geven en naar school sturen.”