Het is nu officieel: onze Jules in Goma is schoenhersteller!

Giften van een heleboel mensen in België hebben het opnieuw mogelijk gemaakt om Jules uit de stad Goma (Noord-Kivu, DR Congo) een flinke stap vooruit te laten zetten. Jules is nu echt schoenhersteller, maar moet natuurlijk nog wat wennen aan zijn apparatuur.

 

Op de foto’s zie je Jules, soms met een brede glimlach, soms met een uitdrukking van tevredenheid op zijn gelaat. Zijn voornaamgenoot, Jules Bizimana, hielp hem om zijn kleine schoenherstellingsactiviteit op te zetten in de wijk. Met de giften konden we een ponsmachine, een kleine generator en ander toebehoren financieren dat nodig was om schoenen te kunnen herstellen.


Als schoenhersteller zal de jonge Jules zelf geld kunnen verdienen, wat zijn leefomstandigheden zal verbeteren. Het zal ook een zegen zijn voor zijn moeder, een weduwe die ooit haar dorp in Rutshuru moest ontvluchten door aanvallen van rebellen.

Jules is in zijn nopjes dat hij nu zelf centen zal kunnen verdienen. Niet vanzelfsprekend voor een jongeman met een fysieke beperking. “Ik heb geen woorden genoeg om te zeggen hoe tevreden ik ben”, vertelt Jules zelf. “Eindelijk heb ik mijn eigen activiteit, een economische bezigheid waarmee ik mijn leven kan vormgeven. Zo kan ik beter voor mezelf zorgen. Wat het helemaal àf zou maken, is materiaal om mezelf en mijn apparatuur te beschermen tegen zon en regen.”

Bij deze nogmaals oprechte dank aan iedereen die al heeft geholpen voor Jules. Het zal wel degelijk een serieus verschil gaan maken in zijn jonge leven!

Beelden van dit blije moment op de foto’s en in de video.

(de hele actie voor Jules werd ook geïnspireerd door de Belgische vereniging Afrikin, die zich engageert voor kwetsbare kinderen, jongeren, vrouwen en families in Goma, RDC en in Buikwe, Oeganda. Eén van de vrijwilligers van Afrikin in Goma, Paulin, hielp aanzienlijk om de actie ter plaatse goed uit te voeren).