Afrikin – Oeganda: op bezoek bij Kalasani, die haar leven ziet veranderen door varkens te houden

Benjamin Kagiri, één van de vrijwilligers van Afrikin in Oeganda (Fountain of Excellence), is onlangs met de ’taximoto’ op bezoek geweest bij Kasalani, in één van de dorpen in de streek van Buikwe. “De chauffeur was Colin, die me onderweg veel interessante dingen vertelde over zijn eigen leven”, aldus Benjamin.

Kalasani is ook erg blij met het varken dat ze geschonken kreeg dankzij de steun van onze Belgische vereniging Afrikin (en de schenkers die giften deden). “Wij konden een kleine stal maken om onze varkens in te houden”, vertelt ze. “Het varken dat je hier ziet is opnieuw drachtig.”

Kalasani kon eerder al één eigen varkentje verkopen zodat ze geneesmiddelen voor haar been kon betalen. “Anders had ik nooit die geneesmiddelen kunnen betalen”, merkt ze op. “Eén van de nieuwe varkentjes wil ik verkopen zodat ik één van mijn kleinkinderen naar school kan laten gaan. Al mijn kleinkinderen leren nu samen met mij hoe je varkens moet verzorgen. En de mest van onze varkens is superhandig voor onze moestuin. Het doet me zo’n deugd dat onze levens nu in positieve zin veranderen. Veel dank!”

Op een andere foto zie je hoe Benjamin in gesprek is met enkele jongens. Een belangrijk aspect van wat de vrijwilligers van Fountain of Excellence trachten te doen: praten met lokale jongeren, advies geven, met hen nadenken over hun toekomst. In heel wat gevallen hebben de jongeren geen ouders meer, dus moeten anderen de ouderrol proberen te vervullen.

Plaatselijke jongeren vormden ook samen een groep die muziek maakt. Muziek en dans behoren tot de activiteiten die ter plaatse worden gebruikt om jongeren meer zelfvertrouwen te geven en hen de kans te bieden om uit te drukken wat ze voelen en ervaren.