Veelbelovende echo’s van het jongste project van Afrikin in Goma (DR Congo)!

32 meisjes en vrouwen volgden onlangs in de stad Goma een tweedaagse opleiding rond vrouwelijk ondernemerschap en het managen van een eigen economische activiteit. Na afloop kregen 20 van hen al een bedrag in contacten om hun eigen kleine activiteit op te zetten of voort te ontwikkelen. De 12 anderen zullen volgen in de maanden nadien. Het initiatief werd mogelijk gemaakt door Afrikin (België), Afrikin-RDC en de Belgische gemeente Kontich.

Yvette Salima was één van de deelneemsters. “Met deze opleiding stak ik heel wat op dat me kan helpen om mijn eigen handeltje te laten evolueren”, getuigt Yvette. “Ik ga naar de markt en koop daar de artikelen die ik verkoop maar ik heb het soms moeilijk om mijn uitgaven, verliezen of winsten te beheren. Het gebeurt ook dat ik soms krediet toesta dat mijn middelen te boven gaat. In de opleiding leerde ik veel over het managen van mijn kapitaaltje. Ik ben Afrikin dan ook erg dankbaar, en hoop dat ze ook anderen zal bijscholen rond het runnen van commerciële activiteiten.”

 

Julienne Kisuba Kamate is de voorzitster van de Afrikin-vrouwen in Goma. Ook zij nam deel aan de recente opleiding. “Dank je wel Afrikin”, zegt Julienne. “De coach uit de vorming leerde ons hoe we kleine economische activiteiten beter kunnen runnen. Het werk van Afrikin is echt opmerkelijk.”

“Ik leerde bijvoorbeeld hoe je beter met je winst kan omgaan”, aldus Julienne. “Een deel moet je sparen, een deel moet je toewijzen aan een spaar- en kredietvereniging (‘association villageoises d’épargne et de crédit’ of AVEC) en een deel kan je uitgeven. Tot nu toe verteerde ik gewoon alle winst die ik maakte. Nu ga ik het anders aanpakken. Ik begon ooit als jonge vrouw handel te drijven, maar ik had nooit het idee om geld opzij te zetten. En dat ga ik nu dus wel doen.”