Goma (Noord-Kivu): eigen economische activiteit voor de deelneemsters, na de vorming georganiseerd door Afrikin

32 kwetsbare meisjes en vrouwen hebben op 29 en 30 mei 2024 een vorming kunnen volgen over vrouwelijk leiderschap en het runnen van een eigen economische activiteit. “Des activités génératrices de recettes” (AGR), zeggen ze erg mooi in het Frans in Congo. We mikten op 20 deelneemsters maar door de grote belangstelling werden het er dus meer dan 30
.
Op 1 juni 2024 werden 20 deelneemsters uitgenodigd door Afrikin-RDC om elk een bedrag in contacten in ontvangst te nemen. Met dit geld kunnen ze eigen economische activiteiten opzetten en ontwikkelen. Doorgaans zal het gaan om kleine handeltjes waarmee ze geld willen verdienen. Hierdoor gaan de vrouwen er sociaaleconomisch op vooruit en hebben ze meer mogelijkheden in hun families. Het draagt ook bij tot de bestrijding van armoede. Dat is het opzet.

Naarmate de 20 eerste deelneemsters centen kunnen stoppen in een gemeenschappelijke spaarpot, zullen ook de 12 anderen (later dit jaar) een bedrag ontvangen zodat ook zij zo een eigen economische activiteit kunnen creëren.

Het hele project is mogelijk dankzij het noeste en volgehouden engagement van vrijwillig(st)ers van Afrikin (België) en Afrikin-RDC in Goma, en dankzij de steun van de Belgische gemeente Kontich.

Amina Bishovu (22) is één van de deelneemsters. Zij is Afrikin en alle betrokkenen dankbaar voor deze kans. “Ik werd verkracht en raakte zwanger”, vertelt Amina. “Ik weet nog altijd niet wie precies de vader van mijn kind is. Zopas kon ik deelnemen aan de vorming rond ondernemerschap van Afrikin. Na afloop kreeg in een bedrag in contacten dat ik kan gebruiken om zelf een kleine commerciële activiteit te lanceren in Mugunga, mijn wijk in Goma. Ik denk dat ik nu beter zal kunnen zorgen voor eten en kleren voor mijn kindje. Hiermee heb ik de sleutel van de deur naar een beter bestaan.”

Je kan het werk van Afrikin helpen door een gift te doen. En we staan ook erg open voor mensen die als vrijwillig(st)er actief willen meewerken. Onze vrijwillig(st)ers in België wonen allemaal in het Antwerpse, waar we ook soms vergaderen.