De ploeg van Afrikin in de DR Congo (Goma), Afrikin-DRC, werd eerder dit jaar vanuit Belgiƫ ondersteund om landbouwgereedschap en zaaigoed te kunnen kopen.

ploeg8

Met deze middelen werden aankopen gedaan zodat de dappere Afrikin-vrouwen in Goma samen een lap grond grond konden bewerken om er groenten te verbouwen. Deze vrouwen, uit de wijken Lac Vert en Mugunga in Goma (Noord-Kivu), willen zo mee de strijd aangaan tegen de voedselonzekerheid en de ondervoeding in hun lokale gemeenschappen.

Nu, een aantal weken later, zijn de eerste resultaten al zichtbaar en tastbaar. De vrouwen konden voor het eerst amarant oogsten.

De bladeren van deze plant worden met kruiden, zout en olie in water gekookt. Dat levert een soort soep op die je kan eten met fufu, rijst, aardappelen of andere dingen. Ter plaatse wordt dit ‘lengalenga’ genoemd.

De vrouwen zullen de amarant voor een deel in hun eigen families gebruiken en voor een deel verkopen ten bate van hun spaarkas. Mettertijd willen de vrouwen een aantal gewassen verbouwen om hun leefomstandigheden en voedselpatroon te verbeteren. Het project is een teken van hoop in een gebied dat nog altijd wordt geteisterd door veel geweld.

Binnen afzienbare tijd hopen de vrouwen ook ajuinen en zoete aardappelen te oogsten!