Marceline doet mee aan geitenproject en verkoopt nu ook maniokmeel

In de Oost-Congolese stad Goma (Noord-Kivu) ondersteunt de Belgische vereniging Afrikin kwetsbare vrouwen en families onder meer via het geitenproject. Dit project draait nu al zeker een jaar of drie, in enkele wijken van Goma. De deelnemende vrouwen kunnen dankzij hun geit inkomsten realiseren die ze gebruiken om kleine economische activiteiten op poten te zetten.

Baraka Bakanga, die als dierenarts veel vrijwillige ondersteuning geeft, bezocht onlangs één van de vrouwen in de wijk Mugunga. Marceline Ndabugi Katoto, die weduwe is, is ook begonnen met de verkoop van maniokmeel. Hoe dat mogelijk was? Dankzij de verkoop van één van de geitjes die haar geit op de wereld had gezet. Het geitenproject stelt Marceline ook in staat om haar dochter, Mugoli Katembezi, naar school te laten gaan.

Marceline is in haar nopjes met het project van Afrikin, dat wordt begeleid door Congolese vrijwilligers in Goma. Haar dochter heeft nu meer toekomstperspectief omdat ze naar school kan gaan. En dat in een familie met erg weinig middelen.

“Ik ben zo blij dat ik bij dit project betrokken raakte”, vertelt Marceline. “Bij de eerste verdeling van geiten ontving ik mijn geit. Die kreeg enkele jongen. Eén geitje gaf ik, zoals afgesproken, gratis door aan een andere dame. Op een bepaald moment had ik al wel vier geiten! Maar eentje heb ik dus verkocht om mijn dochter te laten studeren. Met een deel van de opbrengst financierde ik mijn handeltje in maniokmeel, wat me iedere dag wat geld zal opleveren voor onze eerste noden.”

Bij het bezoek van de dierenarts maakte Marceline zich klaar om naar de lokale markt te vertrekken. Ze heeft al wat kilometers op de teller staan maar toont wat ze kan. Elke morgen laat ze de geiten eerst wat grazen. Daarna is het tijd voor de verkoop van maniokmeel. Marceline hoopt haar handeltje te kunnen uitbreiden.

Het verhaal van Marceline is een mooi voorbeeld van de kracht en de veerkracht van vele Congolese meisjes en vrouwen!