Nieuws van Afrikin: start kippenproject in Buikwe (Oeganda)

Met onze dappere Belgische vereniging Afrikin engageren we ons voor kwetsbare kinderen, jongeren en families in Oeganda (Buikwe) en Oost-Congo (Goma). Nu hebben we weer positief nieuws van de Oegandese vrijwilligers!

In Buikwe konden de vrijwilligers, met financiële steun van de provincie Antwerpen, een bescheiden start maken met een kippenproject dat we mettertijd ook hopen te laten groeien.

Benjamin uit Oeganda bericht: “We moesten ons wat aanpassen en onze kippen, na de start, overbrengen naar een andere plek waar de dieren beter beschermd waren tegen regenwater. Nu zitten onze kippen op een betere plek waar er geen regenwater kan binnendringen en waar we plaats genoeg hebben om later uit te breiden. We zorgen nu voor broedkippen, legkippen en nog een lokale kippensoort zoals je kan zien op de beelden. De kwetsbare jongeren die we begeleiden, leren nu hoe je kippen kan houden. We hopen dat ze nadien gelijkaardige projecten zullen starten in hun dorpen. David en Mugabe zijn twee jongens die enorm helpen om het project in goede banen te leiden. Kippen houden en kweken is een heel delicate activiteit. We willen dan ook uitermate behoedzaam en voorzichtig te werk gaan om zo min mogelijk kippen te verliezen.”

De vrijwilligers in Buikwe zijn ook al diverse jaren bezig met een varkensproject, waarbij Afrikin – dankzij giften van vele Belgen – de aankoop van varkentjes mogelijk maakt. Dit project heeft al een aanzienlijk aantal Oegandese families gelukkig gemaakt en de kans geboden om varkens te houden – een economische activiteit van betekenis.

Bij de vrijwilligers in Goma (DR Congo) ligt de klemtoon op een geitenproject dat al diverse jaren wordt uitgebouwd. In Goma financierden we eerder dit jaar, met steun van de gemeente Kontich, een opleiding coiffure. En met succes! De deelnemende meisjes en vrouwen werken ondertussen in het eigen gemeenschappelijke salon dat ze openden. Ook daar doet Afrikin zijn best om, in samenspraak met de lokale gemeenschap, stenen in de rivier te verleggen.