Ondertussen in Goma: het coiffuresalon van de Afrikin-vrouwen is open!

In de stad Goma heeft een groep meisjes en vrouwen een aantal weken lang een opleiding haarkappen en verzorging gevolgd. Dit was mogelijk door steun van de Belgische vereniging Afrikin en de gemeente Kontich, en dankzij de inzet van Congolese vrijwillig(st)ers van Afrikin ter plaatse.
Bedoeling was om na de opleiding een gezamenlijk kapsalon te openen waar de deelneemsters de opgedane kennis konden benutten om eigen inkomsten te creëren. Fantastisch nieuws: dat kapsalon is vandaag, woensdag 18 oktober 2023, officieel geopend! De ‘sleutels’ van het salon zijn officieel overhandigd aan onze meisjes en vrouwen!

Het gaat om meisjes en vrouwen in kwetsbare situaties die leven in de wijken Lac Vert en Mugunga in Goma. Zij leerden tijdens de opleiding hoe je het haar van vrouwen en mannen kan kappen. Het gezamenlijke kapsalon zal de veerkracht van de plaatselijke gemeenschappen versterken en kansen geven aan kwetsbare mensen.

De deelneemsters zullen nu alles in het werk stellen om het kapsalon goed te runnen, tot nut van alle betrokkenen. “We zijn dolblij met de sleutels van ons salon”, vertelt Micheline Matungulu, die als ‘voorzitster’ en gerante een centrale rol zal spelen als hoofdverantwoordelijke in het salon. “Dit salon zal voor ons een positieve verandering betekenen. Niet alleen voor ons maar ook voor onze families en de gemeenschappen waarin we leven. We zijn Afrikin en de gemeente Kontich erg dankbaar voor de hulp die ze ons boden.”

De coiffeuses verkozen overigens onderling een team van vrouwen dat de leiding over het salon moet verzekeren en alles in goede banen moet leiden.
Bravo aan alle deelneemsters! En ook aan de plaatselijke Afrikin-vrijwilligers die voor de nodige begeleiding en opvolging zorgden!